Rez Drieničanček
Na našich podujatiach pri pohostení mnohých zaujal bohato orechový koláč, keďže ide o vlastnú tvorbu- kombináciu dvoch samostatných receptov na žĺtkové tyčinky, dovolili sme si dať mu originálny názov Drieničanček podľa nášho združenia.
Vopred upozorňujem, že ide o nákladný koláč, ak nečerpáte aspoň čiastočne z vlastných zdrojov (orechy, vajíčka), ale druh surovín (tuk, čokoláda), ubrať na cukre, prípadne krátiť množstvá a upiecť tenší koláč, alebo na menší plech.
Rovnako je tento koláč aj časovo náročný aj pre toho kto nemá malé deti je rozumnejšie deň vopred namlieť orechy (minimálne 400g) a pripraviť spodné v podstate linecké cesto, odložiť ho do chladničky.
Potrebné suroviny:
1. Spodné „ linecké“ cesto
250 g hladká múka
125 g Hera
60 g práškový cukor
1 vajce
0,5 prášok do pečiva
2. Slivkový lekvár- ideálne domáci kotlíkový
3. Horné orechové cesto
250 g Hera
220 g práškový cukor
200 g mleté orechy
130 g polohrubá výberová múka
6 ks vaječné bielky
0,5 prášok do pečiva
štipka soli
(mletý muškátový oriešok)
4. Žĺtková poleva
180 g práškový cukor
20 g vanilkový cukor( 1 balík)
6 ks vaječné žĺtky
5. Čokoládová poleva
200 g mleté orechy
200 g čokoláda na varenie (vystačíte aj s 2 baleniami po 90g)
170 g práškový cukor
150 g masla
1 dcl mlieko
6. Orechová posýpka (množstvo podľa uváženia)
Postup:
1. Uhnetieme spodné cesto, na hlboký plech si dáme papier na pečenie a rozvaľkáme,
alebo roztlačíme ho na celú plochu, pri menšom plechu aj na okraje. Ak sa Vám bude
zdať pritenké na druhý krát zväčšite množstvá.
2. Potrite cesto dostatočným množstvom lekváru (aj barackový, alebo viničkový), aby ste
ho poznali na výslednej chuti a teraz už môžete zapínať rúru na 180 °C.
3. Ručne, alebo pomocou mixéra vymiešajte orechové cesto. Kto má dostatok času môže
vymiešať cukor s tukom, pridávať zmiešané sypké suroviny a nakoniec bielkový sneh.
Cesto rovnomerne rozotrite na lekvár, vložte do predhriatej rúry a pečte 20 minút
(nebude vyzerať hotové, ale malo by pekne zhnednúť).
4. Medzitým vyšľahajte žĺtkovú polevu, tú vylejete hneď na horúci koláč a šup späť do
rúry na ďalších 10 minút. Potom by sa mal koláč ďalej dosušovať na 130 °C ďalších
20 minút. (Ja už, ale pri vložení upravím teplotu, tak aby sa rúra opäť nezačala
nahrievať, a po tých desiatich minútach stiahnem na 130°C, táto vrstva ostala žltejšia.
5. Túto polhodinku pečenia treba hneď využiť na čokoládovú polevu. Povariť v mlieku
práškový cukor, stiahnuť teplotu, rozpustiť v tom maslo a pridať čokoládu. Do celej
rozpustenej zmesi pridať orechy (pozor na objem nádoby, aby sa to dalo všetko spolu
premiešať). Polevu vylejeme na koláč hneď po vybratí z rúry (ináč môže nastať
chyba, ako pri mojom poslednom pečení , že sa bude koláč na žltej vrstve deliť).
6. Na záver posypeme mletými orechmi, ktoré zvýšili, alebo sme si ich ušetrili na
množstve dávanom do polevy.
Kto chce, čo najskôr ochutnávať odloží koláč do chladu, aby zatuhla čokoládová vrstva a potom už len Dobrú chuť. Verím, že Vás tento siahodlhý text neodradil, že si vyskúšate Drieničanček rez upiecť aspoň raz, my radi ochutnáme a ohlasy Vás snáď presvedčia to zopakovať aspoň na Vianoce : ).
Ľubica